Rabu, 13 Mac 2013

KISAH PALSU TENTANG MALAIKAT HARUT DAN MARUT

Banyak kisah-kisah tentang turunnya malaikat Harut dan Marut ke bumi, di samping itu banyak pula di antara cerita itu yang melampau dan tidak sesuai dengan sifat-sifat malaikat itu sendiri. Di antara kisah itu adalah seperti berikut :


Apabila Allah SWT memaklumkan kepada para malaikat bahawa Dia akan menjadikan manusia sebagai Khalifah di muka bumi, maka dengan serta merta para malaikat bertanya kehairanan. Pertanyaan malaikat itu diturunkan oleh Allah di dalam al-Quran:

"Mengapa Engkau hendak menjadikan Khalifah di bumi itu, orang yang akan membuat kerosakan dan menumpahkan darah, padahal kami sentiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan menSucikan Engkau?"

Mendengar reaksi malaikat itu, Allah meminta kepada mereka untuk memilih dua di antara mereka ke bumi untuk diuji ketaatan mereka di bumi. Para malaikat memilih Harut dan Marut, akhirnya mereka diturunkan ke bumi.

Di bumi kedua malaikat ini didatangi oleh seorang perempuan yang cantik dan sungguh memikat hati, kedua malaikat ini tergoda dan mereka mengajak wanita itu tinggal bersama mereka. Tetapi wanita itu menolak, dengan berkata : "Kalau kamu mahu menyekutukan Allah, saya akan menerima ajakan kamu."

Kedua malaikat menolak tawaran itu, kemudian perempuan itu menghilangkan diri bagi satu masa yang agak lama. Setelah sekian lama wanita itu datang lagi dengan membawa seorang bayi dengan berkata : "Aku akan menerima ajakan kamu, kalau kamu sanggup membunuh anak kecil ini." 
Kedua malaikat tetap menolak dan wanita itupun pergi menghilangkan diri. Kemudian setelah beberapa lama, wanita itu datang semula dengan membawa arak lalu dia berkata : "Kalau kamu mahu minum arak ini saya akan menerima perlawaan kamu."

Akhirnya kedua malaikat itu menerima tawaran itu, kedua mereka lalu minum arak hingga tidak sedarkan diri, bukan setakat itu sahaja, bahkan keduanya menerima tawaran menyekutukan Allah, membunuh bayi dan melakukan zina. 

Kisah-kisah ini banyak disebutkan di dalam kitab-kitab tetapi ianya adalah keterangan yang palsu dan tidak benar sama sekali. Ini kerana kita juga memang mengetahui kejadian malaikat yang tidak makan, minum, tidur, dan tidak mempunyai hawa nafsu dan selalu taat kepada Allah.

Firman Allah :
"Mereka (para Malaikat) itu tiada menderhakai Allah tentang apa-apa yang disuruhNya dan melakukan apa-apa yang diperintahkan." [Surah At-Tahrim: ayat 6]


WALLAHUA'LAM.

Sumber dari buku: Himpunan Kisah-kisah Teladan.